Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Πάρνωνας


Χάρτης Πάρνωνα
Ο Πάρνωνας είναι βουνό, ύψους 1940μ. που χωρίζει τη Λακωνία από την Αρκαδία. Το όρος Πάρνωνας καταλήγει στη Λακωνία και απόληξή του είναι το ακρωτήριο Μαλέας (καβομαλιάς). Μαλεβός είναι το δεύτερο όνομά του. Οι κάτοικοί του τα μετακατοχικά χρόνια μετακινούνταν και κατέβαιναν στα χωριά του Έλους για εργασία. Σήμερα τα χωριά του έχουν ερημώσει και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ζωή. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ελώνης είναι ο συνδετήριος κρίκος Έλους και Πάρνωνα, καθώς η ονομασία της Μονής πηγάζει από την ονομασία του Έλους.
Ο ορεινός του όγκος καταλαμβάνει έκταση 2 εκ. στρέμ., από τα οποία τα 650.000 είναι πάνω από την ισοϋψή των 1000 μ. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), με υψόμετρο 1936μ. Υπάρχουν 10 ακόμα κορυφές πάνω από τα 1500 μ. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η μικρή Τούρλα, (1800μ.), Γαϊτανοράχη, (1801μ.), Προφήτης Ηλίας (1788) και Πρεζέση (1701). Το 86% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το 15% γεωργική γη.  Το κλίμα του Πάρνωνα είναι ήπιο με σχετικά μικρή διάρκεια χιονοκάλυψης.Ο Πάρνωνας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πιο φημισμένα βουνά του κόσμου. Η άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου περισσεύει, και αυτό το διαπιστώνει αμέσως ο περιηγητής που θα προβεί στην ευφυή κίνηση να συμμετάσχει στις πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν την οροσειρά του Πάρνωνα. Αναρίθμητες βουνοκορφές, κοιλάδες και οροπέδια, απείρου κάλλους φαράγγια, πυκνή βλάστηση και δάση, σπάνια πανίδα, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν διασφαλίσει τη θεσμική προστασία της περιοχής, ενταγμένης μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Ο Πάρνωνας φημιζόταν, από «τα παλιά τα χρόνια», για τα εκτεταμένα δάση του. Βέβαια, η μακρόχρονη ανθρώπινη παρουσία έχει αλλοιώσει σημαντικά την αρχική φυσιογνωμία της περιοχής, όμως η βλάστηση, οι τύποι οικοτόπων και η χλωρίδα διατηρούν, ακόμα και σήμερα, υψηλή οικολογική αξία.
Στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως είναι οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η παράκτια λίμνη του Μουστού νότια του Άστρους, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά.
Τύποι Οικοτόπων του Οικολογικού Πάρκου
1. Ορεινή μεσογειακή ή Ψευδοαλπική ζώνη
2. Δάση ορεινών κωνοφόρων
3. Δάση φυλλοβόλων δρυών
4. Δάση καστανιάς: εμφανίζονται κατά τόπους σε όξινα εδάφη, όπως στις πλαγιές γύρω από τα χωριά Καστάνιτσα, Άγιο Πέτρο, Κοσμά και Καστρί. Δεν είναι βέβαιο ότι η καστανιά είναι αυτοφυής στον Πάρνωνα. Είναι πιθανό να έχει εισαχθεί στην περιοχή εδώ και αιώνες.
5. Δάση χαλεπίου πεύκης
6. Μεσογειακοί θαμνώνες - φρυγανότοποι
7. Αζωνική βλάστηση ρεματιών
8. Χασμοφυτική βλάστηση
9. Υγροτοπική βλάστηση

Το βουνό είναι διάσπαρτο από  πανέμορφους οικισμούς. Στην Τσακωνιά και στην γύρω της περιοχή είναι το Λεωνίδιο, Τυρός, Χάραδρος, Πέρα ΜέλαναΠραστός, Σίταινα, Πλάτανος, Κοσμάς, Καστάνιτσα, Αγ. Βασίλειος, Τσιτάλια, Παλαιοχώρι, Πλατανάκι. Και ακόμα τα Πελετά, Αμυγδαλιά, Πηγάδι, Κουνουπιά, Μαρί, Βλησιδιά, Άγιος Πέτρος, Καστριτοχώρια, Μελιγού, Βέρβενα, Δολιανά, Μαυρίκι, (άνω) Κούτρουφα, Βούρβουρα, Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού, Πολύδροσο, Βρέσθενα, Γεράκι και Άγιος Δημήτριος.

Πηγή:


 
Η πιο κοντινή κορυφή του Πάρνωνα στο Καστρί είναι του
Προφήτη Ηλία.Η θέα,η φυσική ομορφιά καθώς και η σχετικά ευκολή πρόσβαση της περιοχής,παρακινούν τους κατοίκους του Καστρίου και όχι μόνο, να επισκέπτονται τον προφήτη Ηλία, ακόμα και να κατασκηνώνουν για μερικές μερες εκεί,ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Λόγω της ελάχιστης φωτορύπανσης της περιοχής μπορεί κανείς να απολαύσει τον έναστρο ουρανό,ζώντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης κάτω απο το φώς των άστρων και πίνοντας τσάι του βούνου το οποίο μπορείς να μαζέψεις εκεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει τον κόπο κάποιος να επισκευτεί τον Πάρνωνα και να ανακαλύψει από μόνος του τις ομορφιές και τον φυσικό του πλούτο.
Για μια καλύτερη γνωριμία με τον Παρνώνα το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να τον επισκευθεί.Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να φένεται σε κάποιους λίγο δύσκολο,σκέφτηκα λοιπόν να σας παρακινήσω μέσα από κάποιες φωτογραφίες.

Σ'αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω πως τις φωτογραφίες που θα δείτε,μας τις παραχώρισε ο συγχωριανός μας Ιωάννης Γιαννακάκος από το προσωπικό του αρχείο και ειδικά γ'αυτό το άρθρο.Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φωτογράφο μας γι'αυτό το πανέμορφο υλικό,απολαύστε τες...

Η κορυφή του προφήτη Ηλία
Η κορυφή του προφήτη Ηλία με Αυγουστιάτικη πανσεληνο (νυχτερινή λήψη) (1)



Η κορυφή του προφήτη Ηλία με Αυγουστιάτικη πανσεληνο (νυχτερινή λήψη) (2)
Πολύς κόσμος μαζεύεται στον Προφήτη Ηλία για να απολαύσει απο κοντά την πανσέληνο.
Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.Η παρέα ξεκουράζεται δίπλα στο εξωκλήσι.(νυχτερινή λήψη) (1)
Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.Η παρέα ξεκουράζεται δίπλα στο εξωκλήσι.Στον ουρανό διακρίνεται και η Μεγάλη Αρκτος (νυχτερινή λήψη) (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: