Χάρτης


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γραφικό ορεινό χωριό του Πάρνωνα (25 χιλ από Τρίπολη) σε πανέμορφο τοπίο, περιτριγυρισμένo από δάσος με άφθονα νερά, κρυμμένο μέσα στις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, σε υψόμετρο 950μ. Δικαίως το Καστρί, τα γύρω χωριά (αποκαλούμενα "καστριτοχώρια") και η περιοχή τους χαρακτηρίζονται σαν το "Πήλιο της Αρκαδίας". Από όπου και να φθάσει κανείς στο χωριό (Τρίπολη ή Άστρος), η διαδρομή μέσα από τον Πάρνωνα είναι μαγευτική. Το χειμώνα το χωριό γεμίζει από χιόνια -και μερικές φορές αποκλείεται οδικά -προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.
Άγιος Νικόλαος ,ο πολυούχος του χωριού μας
 Το παλιό όνομά του ήταν Άγιος Νικόλαος (εως το 1960) και είναι το μεγαλύτερο χωριό ενός συμπλέγματος επτά  χωριών (τα υπόλοιπα είναι: Μεσοράχη, Νέα Χώρα, Ωριά, Έλατος, Καράτουλας και Περδικόβρυση) που όλα μαζί   έφεραν παλαιότερα το όνομα  Καστρί, ή Καστριτοχώρια. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κύρια όμως με την παραγωγή κάστανου.

Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα καφενεία και τα μαγαζιά έχει πανοραμική θέα πρός τον Πάρνωνα. Βορειονατολικά και κοντά στο Καστρί, ξεκινά επιβλητικό φαράγγι, όπου  βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου σκαρφαλωμένο σε απόκρυμνο βράχο

Τα προσκυνητάρια, οι υδρόμυλοι, τα αλώνια, οι παραδοσιακές βρύσες, οι οδικές αρτηρίες με τα χάνια … κ.ά, ήταν δημιουργήματα του λαϊκού παραδοσιακού μας πολιτισμού. Είναι λίγα απ' τα πολλά δημιουργήματα του παρελθόντος που συνθέτουν την Πολιτισμική μας Παράδοση. Υποστηρίζεται όμως ότι το "ζωντανό παρόν" απωθεί στο περιθώριο και συνήθως βυθίζει στη λήθη πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις του παρελθόντος, περασμένες "μορφές ζωής" που δεν υπηρετούν άμεσα και πρακτικά τη δική μας τωρινή ζωή και τις ζωτικές σύγχρονες ανάγκες της.
Ο Πάρνωνας
 Ξακουστό ήταν και το "παζάρι" στην αγορά (πλατεία) κάθε Κυριακή που συγκέντρωνε πλήθος κόσμου απ' όλη την περιοχή. Η ορχήστρα των αδερφών Καπράνου ψυχαγωγούσε τους Καστρίτες σε γιορτές και χορούς. Θεατρικές παραστάσεις με ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς παίζονταν στην πλατεία καθώς επίσης αυτοδίδακτοι καραγκιοζοπαίχτες έστηναν το "μπερντέ" τους σε κάθε γειτονιά.
Η γέφυρα του Καστρίου (εσωτερική πλευρά)
Στην περιοχή έδρασε κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους ο καπετάν Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης ο οποίος μάλιστα εσκότωσε τον τοπικό αγά Λουμάνη που πίεζε με κάθε τρόπο τον ντόπιο πληθυσμό να τουρκέψει. Ο Ζαχαριάς μάλιστα ζήτησε μετά από αυτό αμοιβή για τα παλληκάρια του, και ενώ ο τοπικός προύχοντας Αθανάσιος Κοντάκης έσπευσε να καταβάλει το μισό ποσό, ένας άλλος, ο Κουτσόπαπας ειδοποίησε τους Τούρκους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μάχη της Μαλεβής μεταξύ του Ζαχαριά και των Τούρκων. Αργότερα ο Κουτσόπαπας έμελε να πληρώσει την προδοσία του όταν πιάστηκε από τον καπετάν Ζαχαριά.
Σε μικρή απόσταση (9 χιλ.) είναι ο Άγιος Πέτρος. Από το Καστρί μπορεί κανείς να ακολουθήσει μια όμορφη ορεινή διαδρομή που περνά από το χωριό Βούρβουρα και τις Καρυές και καταλήγει στο δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης. Μιά άλλη εναλλακτική διαδρομή είναι μέχρι το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.κοντά στο χωριό Περδικόβρυση.

Μετά τον πόλεμο, η μετανάστευση και αργότερα η αστυφιλία είχαν σαν αποτέλεσμα το Καστρί και γενικότερα η περιοχή μας να ερημώσει. Τις παλιές καλές μέρες το χωριό μας τις ξαναζεί τα καλοκαίρια, όταν η πλατεία του γεμίζει από κόσμο, κυρίως Καστρίτες που έρχονται από την Αθήνα και το Εξωτερικό. Αυτό όμως δεν αρκεί για να ξαναζωντανέψει και να αποκτήσει το χωριό την παλιά του αίγλη.
Διαβάστε περισσότερα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πατρίδααααααα