Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καστρίου


Το Καστρί προτάθηκε από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στο ΥΠΕΠΘ,για να γίνει η έδρα ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.Η γεωγραφική του θέση ,οι ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές και το πλούσιο οικοσύστημά του το κατέστησαν ως ένα ιδανικό μέρος για την δημιουργία ενός ΚΠΕ.
Το Κ.Π.Ε. Καστρίου στεγάζεται στο πετρόκτιστο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καστρίου και ξεκίνησε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 2007-2008.
Δημοτικό σχολείο Καστρίου όπου στεγάζεται το ΚΠΕ Καστρίου

Το ΚΠΕ Καστρίου, έχει ως κύριο αντικείμενο τη σχεδίαση, εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και την παραγωγή πρωτογενούς εκπαιδευτικού υλικού.
Η σημαντικότερη δράση του ΚΠΕ Καστρίου είναι η εκπόνηση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες. Τα προγράμματα απευθύνονται σε σχολεία (κατά προτεραιότητα σε σχολεία με περιβαλλοντική ομάδα) που ανήκουν στην περιοχή εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου.

Κάθε σχολική χρονιά σχεδιάζονται από το ΚΠΕ Καστρίου σεμινάρια με στόχο να συμβάλλουν στη διεύρυνση των θεματικών ενοτήτων που απασχολούν τους περιβαλλοντικά δραστήριους εκπαιδευτικούς, τον εφοδιασμό τους με έγκυρα και καταξιωμένα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους, όπως επίσης να προτρέψουν και άλλους εκπαιδευτικούς να γίνουν συναρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια της εκπαίδευσης για το περιβάλλον.
Χάρτης περιοχής
Το ΚΠΕ Καστρίου αναπτύσσει συνεργασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με ποικίλους φορείς, συλλόγους, κυβερνητικές ή μη οργανώσεις, με απώτερο στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το ΚΠΕ Καστρίου συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Β. Κυνουρίας, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Π.Ε (ΠΕΕΚΠΕ), τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών ευθύνης του, την Ορνιθολογική Εταιρεία, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Πάρνωνα, τον Ορειβατικό Σύλλογο Αρκάδων Οικολόγων, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και άλλους φορείς. Επίσης, υπάρχει άμεση συνεργασία με τα άλλα ΚΠΕ της χώρας και ιδιαίτερα τα γειτονικά, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού χαρακτήρα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προγράμματα ,σεμινάρια, ημερίδες, δραστηριότητες  και  οτιδήποτε άλλο αφορά το ΚΠΕ Καστρίου, καθώς επίσης για στοιχεία επικοινωνίας επισκευτείτε το site του ΚΠΕ:  http://kpe-kastr.ark.sch.gr/site/

Γίνετε φίλοι του ΚΠΕ στο facebook : http://www.facebook.com/profile.php?id=100003075322354Δεν υπάρχουν σχόλια: