Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η εκκλησία του χωριού


Η ΠΑΛΙΆ ΕΚΚΛΗΣΊΑ
Η παλιά εκκλησία χτίστηκε το 1811. Χτίστηκε  στο κέντρο του Καστρίου μια εκκλησία πέτρινη, θολωτή, μικρή, χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.Αργότερα, προστέθηκε στη μεσημβινή πλευρά ένα καλλιμάρμαρο καμπαναριό, τριόροφο, το οποίο έπεσε σε κάποια γιορτή, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα.Είχε ξυλόγλυπτο τέμπλο, μαύρου χρώματος με αξιόλογες εικόνες και άλλες φορητές στους τοίχους. Η εκκλησία αυτή με την άνθηση του πληθυσμού δεν επαρκούσε για τις θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες και έτσι ωρίμασε η ιδέα της ανεγέρσεως νέας εκκλησίας,μεγάλης.
Η παλιά εκκλησία
Η παλιά εκκλησία
Την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής ιδέας απεφάσισε να υλοποιήσει ο ιερέας-δάσκαλος Ευάγγελος Παπαγεωργίου που τοποθετήθηκε εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου με την χειροτονία του το 1946, στη θέση του κοιμηθέντος πατέρα του Παπα-Γιάννη Παπαγεωργίου.

 
Η ΝΈΑ ΕΚΚΛΗΣΊΑ
Η κατασκευή της νέας εκκλησίας
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο με πρόταση του με την οποία συμφώνησε σχεδόν όλο το χωριό και με την έγκριση της Μητροπόλεως, απεφάσισε την κατεδάφιση της παλιάς εκκλησίας και την ανέγερση νέας μεγάλης στην ίδια ακριβώς θέση.
Η κατεδάφιση έγινε με την συμμετοχή όλου του χωριού και ο θόλος του ιερού έπεσε μόνος του χωρίς να θιγεί η Αγία Τράπεζα. Η θεμελίωση του νέου Τρισυπόστατου ναου Αγίου Νικολάου,Αγίου Χαραλάμπους και Αγίας Μαρίνης,έγινε την 24ην Ιουλίου 1954 από τον Μητροπολίτη Κύριο Γερμανό Ρουμπάνη. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Χρυσόστομος Καψαμπέλης, επιβλέπων μηχανικός ο Χαράλαμπος Σελίμος και εργολάβος ο Παναγιώτης Λαμπίρης. Ρυθμός ναού εγγεγραμένος σταυροειδής με τρούλο.
Η κατασκευή της νέας εκκλησίας
Η Αγία Κυριακή φιλοξένησε επτά χρόνια τις λατρευτικές και λειτουργικές ανάγκες της ενορίας.Το μεγάλο αυτό έργο άρχισε με ένα πολύ φτωχό εκκλησιαστικό ταμείο.Οι οικονομικές απαιτήσεις ήταν μεγάλες και έπρεπε  να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησησης πολλών χρημάτων.Άρχισε  λοιπόν ένας μεγάλος αγώνας μακροχρόνιος για το σκοπό αυτό.Όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι κάτοικοι της Αθήνας και άλλων πόλεων και χωριών προσέφεραν άλλοι από το περίσσευμα και άλλοι από το υστέρημά τους. Όμως η μεγάλη οικονομική βοήθεια προήλθε από τους ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Η εκκλησία σήμερα
Ο  ιερέαςΕυάγγελος Παπαγεωργίου άρχισε συνεχής αλληλογραφία με όλους τους ξενιτεμένους μας παρακαλώντας τους να βοηθήσουν.Όλοι ανταποκρίνονταν ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.Τα υλικά που χρησημοποιήθηκαν ήταν πέτρα πελεκητή και μάρμαρο λευκό και κόκκινο των Δολιανών.
Εργάστηκαν όλοι οι τεχνίτες της περιοχής και από άλλα μέρη, ακόμα και από την Τήνο,προσφέρθηκε  έτσι εργασία σε πολλούς για αρκετά χρόνια.
Το 1961, η εκκλησία άρχισε να λειτουργεί μ’ελλείψεις βέβαια αφού τοποθετήθηκε προσωρινά το τέμπλο της παλιάς εκκλησίας. Οι εργασίες συνεχίστηκαν, συμπληρώθηκαν οι ελλείψεις και αργότερα τοποθετήθηκε το νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του μεγάλου ξυλογλύπτη, Θεοφάνη Νομικού φτιαγμένο από ξύλο φλαμουριάς.Οι αγιογραφίες έγιναν τμηματικά από τον σπουδαίο αγιογράφο Ιωάννη Βασιλόπουλο με βυζαντινή τεχνοτροπία.
Χτίσθηκαν και οι δύο πρόναοι εισόδου και εξόδου και διαμορφώθηκε και ο περιβάλλον χώρος.Επίσης χτίστηκε ανεξάρτητο Κωδωνοστάσιο.
Η εκκλησία σήμερα 
Η εκκλησία με το καμπαναριο της
Το 1982, ο Παπά-Βαγγέλης αναγκάστηκε να παραιτηθεί, τον διαδέχθηκε ο ιερέας Π.Λάμπρος Φωτόπουλος και στις 17 Ιουλίου 1982 έγιναν τα εγκαίνια του ναου από τον Μητροπολίτη Κύρο Θεόκλητο Φιλιπαίο. 

 
Πηγές : ΄΄Καστριτοχώρια Εκκλησίες & Εξωκλήσια΄΄ Αρετή Καβάσαλη – Αναστοπούλου,Εκδόσεις PREVIEW Ε.Π.Ε.
Φωτογραφίες της παλιάς εκκλησίας: http://www.kastri100years.com/English/Gallery/GalleryFive_Exhibit_1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: