Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η Αγία Τριάδα



Πανοραμική άποψη Αγίας Τριάδας
Η Αγία Τριάδα είναι το νεότερο εκκλησάκι στον Αγιο Νικόλαο (Καστρί).Όμως παίρνει την πρώτη θέση στα εξωκλήσια επειδή είναι αφιερωμένο στο Θεό.
Στο εκκλησάκι μας λοιπόν αυτό,συναντάμε το όνειρο και το τάμα και φανερή την εκλογή της θέσης από τον ίδιο τον Χριστό.
Αλλά,ας βάλουμε τα γεγονότα στη σειρά.Η περιοχή που έχει την ιδιαίτερη ευλογία να έχει προστάτη της το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος φέρει το όνομα Ιατρίδικα επειδή οι περισσότεροι γείτονες είχαν το όνομα: Ιατρίδης.
Είναι μια ωραία γειτονιά σε πανοραμική θέση.Τα καλοκαίρια ζωντάνευε από τα παιχνίδια των παιδιών και τις κουβεντούλες στις διπλανές αυλές των γύρω γειτόνων.Όσοι παλιοί συμπατριώτες έχουν απομείνει όλο και κάτι θα έχουν να αφηγηθούν από τα περασμένα χρόνια τους.Πολύ κοντά στο εκκλησάκι και Ν.Α. βρίσκεται ένας μισογκρεμισμένος τοίχος από το καμένο σπίτι στα άσχημα και δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου.
Eκείνο το παλιό σπίτι με το μεγάλο προαύλιο γεμάτο από δένδρα και με μια ψηλή χονδρή βελανιδιά στη μέση που υπάρχει μέχρι σήμερα, ήκμαζε εκείνα τα χρόνια και έσφυζε από ζωή, αφού υπήρχαν πολλά παιδιά στην οικογένεια.
Ο Κώστας και η Ευτυχία Ιατρίδη, είχαν πέντε παιδιά.Κανείς δεν έμαθε γιατί η Ευτυχία είχε την επιθυμία να κτισθεί εκκλησία στο οικοπεδό της και την προτίμησή της,όπως συχνά έλεγε στα παιδά της, ατην Αγία Τριάδα.
«Παιδιά μου ναα έχετε την ευχή μου, θέλω κοντά στο σπίτι μας να γίνει εκκλησάκι στην Αγία Τριάδα», τους έλεγε συχνά.
Την επιθυμία της αυτή, απο την γιαγιά Ευτυχία είχε ακούσει και η εγγονή Ευτυχία, τότε μικρό παιδάκι και τώρα κυρία Μπακάλη, όπως βεβαιώνει και η ίδια.
Και ο καιρός περνούσε χωρίς να πραγματοποιήται το παλιό εκείνο όνειρο της μητέρας και γιαγιάς Ευτυχίας. Ομώς υπάρχει και ο Θεός από τον οποίο έρχεται βοήθεια σε κάθε όμορφη προσπάθεια και κατ’ απρόσμενο τρόπο.
Τα παιδιά άνοιξαν σιγά σιγάτα φτερά τους και έφυγαν από την οικογενειακή φωλιά για να δημιουργήσουν τη δική τους.
Ετσι και ο Μήτσος, ο ποιό μεγάλος, δικηγόρος πια βρέθηκε με τη δική του οικογένεια και περνούσε ήρεμα τη ζωή ανάμεσα στη γυναίκα του Πηνιώ και τα παιδιά του Κώστα και Ευτυχία.
Θέα από την Αγία Τριάδα
Όμως ο ουρανός πολλές φορές στο διάβα της σκοτεινιάζει από τα μαύρα σύννεφα της συμφοράς. Έτσι και στο Μήτσο παρουσιάσθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και βρέθηκε για το σκοπό αυτό στο Σικάγο της Αμερικής.Εκεί τους συμπαραστάθηκε ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Θεοχάρης Χρόνης. Εκεί η Πηνιώ, ένιωσε ανακούφιση. Και σα να πήρε το μήνυμα πως ο καταδικασμένος από τους γιατρούς άνδρας  της θα γύριζε ζωντανός  στην Ελλάδα. Πράγματι έζησε πολλά χρόνια ακόμη μετά την επικίνδυνη εκείνη εγχείριση.
Η Πηνιώ έμαθε από τον πατέρα Θεοχάρη πώς η εκκλησία που τους δέχτηκε και της χάρισε τα φτερά της επλίδας και το δώρο της υγείας του άνδρα της ήταν η Αγία Τριάδα.Τότε, έδωσε  στο Θεό υπόσχεση πως όταν με το καλό γυρίσουν στην Ελλάδα θα χαρίσει ένα οικόπεδο και θα βοηθήσει να κτισθεί εκκλησάκι στο ευλογιμένο αυτό όνομα της Αγίας Τριάδος.
Ομως υπάρχει και ο Θεός ο οποίος αποφασίζει για τον άνθρωπο πριν απ’αυτόν.Και δίνει τη δική του λύση.
Ένα καλοκαιριανό μεσημέρι 3-4 χρόνια πρίν από την έναρξη των εργασιών, ο αείμνηστος συμπολίτης μας,δάσκαλος Ηλίας Κωνσταντούρος ξεκουραζόταν κάπου στην περιοχή του σπιτιού του, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι. Βλέπει λοιπόν ένα εκτυφλωτικό, ένα ασυνήθιστο φως να παρουσιάζεται και να λούζει το χώρο εκείνο. Απορημένος όπως ήταν φυσικό, ρωτάει (τον εαυτό του βέβαια): «Τι φως είναι εκεί κάτω ;» για να πάρει την απάντηση: «Μα δεν ξέρεις, εκεί είναι η Αγία Τριάδα» Αφού ξύπνησε το διηγήθηκε στους δικούς του αλλά δεν έδωσαν σημασία,πιστεύοντας ότι ήταν ένα συνηθισμένο όνειρο της στιγμής.
Όταν άρχισαν οι εργασίες και έγινε γνωστή η ανέγερση της εκκλησίας,διηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια στον κο Γιώργιο Κουτούζο,κατασυγκινημένος το όραμά του.
Έτσι η απόφαση του Θεού και η πίστη των ανθρώπων σε Αυτόν φέρνει το  όμορφο αποτέλεσμα.Την ανέγερση της εκκλησίας.Το οικόπεδο είχε παραχωρηθή από την κυρία Πηνιώ Ιατρίδη με συμβολαιογραφική πράξη.
Ο Μητροπολίτης κ.Αλέξανδρος έδωσε την άδεια και τις οδηγίες ανεγέρσεως. Ορίσθηκε μια επιτροπή για το  σκοπό αυτό με πρόεδρο τον Παπά-Λάμπρο,ταμία την Γιαννούλα Σελίμου, γραμματέα τον Γιώργο Κουτούζο και μέλος την Πηνιώ Ιατρίδη.
Το καμπαναριό της Αγίας Τριάδας και η γειτονιές απέναντι
Ο χώρος που εκτίσθηκε το εκκλησάκι ήταν μια απότομη πλαγιά γεμάτη πέτρες,άγρια χόρτα και θάμνους.
Τώρα εκεί βρίσκεται ένα υπέροχο εκκλησάκι προς τιμήν του υπέρτατου οντός της χριστιανικής θρησκείας,της Αγίας Τριάδος.
Το εκκλησάκι αυτό, αν μπορούσαμε να χρησημοποιήσουμε τη φράση «ξεφύτρωσε σαν χριστιανικό μανιτάρι».Πολύ γρήγορα έφτασε από το θεμέλιο λίθο στην ολοκλήρωση όλων των εργασιών.Και το σπουδαιότερο: όλα τόσο όμορφα και τέλεια.
Εσωτερικά,θαμπώνει αλήθεια τον προσκυνητή.Ίσως είναι το μοναδικό εκκλησάκι που παρουσιάζει δομή παλαιοχριστιανική.Το τεμπλο μαρμάρινο εικόνες αγιογραφημένες από τον περίφημο αγιογράφο Ιωάννη Βασιλόπουλο.Στο ιερό, υπάρχουν αγιογραφημένες εικόνες από τον ίδιο καθώς και αρκετές φορητές στους τοίχους. Το δάπεδο στρωμένο με σύγχρωνα λευκά πλακάκια. Μπιμπελό αληθινό ο πολυέλαιος που κρέμεται στη μέση της εκκλησίας.
Αγία Τριάδα
Εξωτερικά οι τοίχοι είναι αρτιφισιέ. Το καμπανάκι του στηρίζεται σ’ένα μικρό τσιμεντένιο και βαμμέμο καμπαναριό.Ο μικρός προαύλιος χώρος περιβάλλεται από μικρά κάγκελα.Υπάρχουν τσιμεντένιες μεγάλες ζαρντινιέρες με πολλά άνθη.Φαντάζει πανέμορφο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε στο αξιόλογο αυτό έργο τη συμβολή της κυρίας Τίτσας Κουτούζου που ήταν και είναι η ψυχή της επιτροπής αν και δεν είχε επίσημο ρόλο. Θεώρησε το σπίτι του Θεού δικό της σπίτι ερίχθει με ασυνήθιστο κέφι στη μεγάλη προσπάθεια έχοντας δίπλα της την συμπαράσταση του άντρα της, της Γιαννούλας Σελίμου αλλά και του προέδρου Παπά-Λάμπρου. Οι απανωτές λαχειοφόροι αγορές με αντικείμενα που με πολύ κόπο συγκέντρωσε με εράνους αλλά και με τις όμορφες  γιορτές στον μαγευτικό εκείνο χώρο με τα υπέροχα φαγητά τα ετοιμασμένα από τις γυνάικες του χωριού, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το κόσμημα της ορθοδοξίας.
Ας ευχηθούμε να έχουν τις ευλογίες όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι συντελεστές αλλά και όλοι οι Καστρίτες.

Πηγή «Καστριτοχώρια Εκκλησίες & Εξωκλήσια» Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: